Spelregels

Klik hier voor een filmpje over de spelregels.

aantal spelers: 2-5 

speelduur: 60-90min

leeftijd: 12+

Doel van het spel

Elke speler ontvangt geld van de huishoudens (hier voorgesteld door de bank) aan wie hij elektriciteit verkoopt. Deze elektriciteit moet de speler ook produceren. Dit kan tot vervuiling leiden. Het geld dat de huishoudens betalen voor de ontvangen energie kunnen de spelers gebruiken om nieuwe elektriciteitscentrales te kopen of te bouwen. Aan het einde van het spel wint de speler met de meeste overwinningspunten. Punten worden behaald met schone gebieden en groene energie. Elk schoon gebied is een overwinningspunt waard en elk miljoen huishoudens die je van groene energie kunt voorzien is een overwinningspunt waard.


Kort speloverzicht

De actieve speler doorloopt in zijn beurt alle vijf spelfasen.
Daarna is het de beurt aan de volgende speler die dan ook alle
fasen doorloopt.

FASE 1: Elektriciteit verkopen

  • Alle centrales van de actieve speler worden weer beschikbaar door de productieblokjes van de centrales af te halen.
  • De niet actieve spelers zijn concurrenten op de markt van de actieve speler. Zij mogen elektriciteit aanbieden. De actieve speler kiest of hij op het aanbod van de andere spelers ingaat, zodat zij de elektriciteit mogen verkopen aan “zijn” thuismarkt. De rest van de markt moet de actieve speler zelf voorzien. Het is belangrijk dat de 20 miljoen huishoudens in jouw gebied van stroom zijn voorzien.
    Lukt dit niet, dan betaalt de actieve speler een geldboete van 1 €co per 1 miljoen huishoudens die niet van elektriciteit worden voorzien. De spelers ontvangen geld voor de geproduceerde elektriciteit. Dit geld wordt betaald door de huishoudens (hier voorgesteld door de bank).

FASE 2: Produceren & Vervuilen

  • De spelers die in fase 1 hun elektriciteit hebben verkocht moeten nu die elektriciteit ook produceren. Kies hiervoor een aantal centrales waarmee minimaal deze productie plaats kan vinden.
  • Leg de vervuiling die de gekozen centrales veroorzaken in het gebied waarin de centrales staan. Als een speler een kerncentrale gebruikt, dan moet hij bovendien met de dobbelsteen werpen om te zien of hij geen kernramp teweeg brengt. De actieve speler kan er ook voor kiezen de vervuiling van het eigen gebied te voorkomen door deze vervuiling te sluikstorten in de gebieden van  tegenspelers. Alleen bij een kernramp kan het sluikstorten van vervuiling niet gedaan worden.

FASE 3: Bouwen of overnemen

  • De actieve speler mag nu centrales bouwen of overnemen waar hij een vergunning voor heeft. De centrales mag hij uitsluitend in zijn eigen gebied bouwen.

FASE 4: Saneren

  • De speler kan tegen betaling tot maximaal 5 vervuilingsvakjes saneren. De kosten hiervan zijn 5 €co per vak. Als een speler een biomassa centrale heeft, dan zijn de kosten 3 €co per gesaneerd vak.

FASE 5: Vergunningen & onderzoek

  • Neem kosteloos de bovenste vergunningskaart van de stapel; bewaar deze voor een volgende beurt;
  • Voor 2 €co mag een speler onderzoek doen en 1 onderzoekskaart van de stapel nemen; door onderzoek kan een speler speciale acties uitvoeren; een onderzoekskaart mag op elk moment gespeeld worden, ook in de beurt van een andere speler.

 De uitgebreide spelregels kan u bekomen door een mail te sturen naar info@ecoduel.be.

 

Strategie & Tips

Tip van de ontwerpers:

Gebruik de onderzoekskaarten die een verhoging van de energieproductie van je groene centrales opleveren om het spel te beëindigen en verras zo je tegenspelers!

Om te vermijden dat iemand jouw centrale overkoopt en je gebied vervuild, kan je weinig gebruikte centrales ook afbreken.

Het loont soms om gratis energie aan te bieden op de markt van een sterke concurrent. Hij zal zo minder inkomsten hebben.

Als jij bij je tegenspeler sluikstort of een centrale overneemt, kan hij dit persoonlijk nemen. Kijk uit voor represailles!

Zorg steeds dat je je eigen markt kan voorzien van energie!

Veel Succes van de ontwerpers!

Bert Bernolet, Frederik Pieters, Mattias Pequeur en Maarten De Wulf


 

Vind ons op facebook
Onze sponsors

ikarossolar

lineatrovata

electrawinds

duurzameontwikkeling

solaracces